Dil Temizliği İle Ağız Sağlığınızı Koruyun!
Dil temizliği ağız ve diş sağlığını korumak için asla ihmal edilmemesi gereken yöntemlerden biridir. Ağız temizliği ve hijyeni dendiğinde akla ilk gelen diş fırçalama ile diş ipi kullanımı oluyor. Elbette dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş aralarının diş ipiyle doğru yöntemle temizlenmesi, ağız temizliğinin en önemli aşamalarıdır. Ancak aynı zamanda dilin de temizlenmesi gerektiğini unutmamalısınız.
Çünkü tıpkı diş yüzeyleri ve diş araları gibi dil yüzeyinde de bakteri ve mikroplar birikir. Bu da zamanla diş çürüklerine, ağızda kötü bir koku oluşmasına ve hatta diş eti hastalıklarına neden olur. Dolayısıyla dişler nasıl ki düzenli fırçalanıyorsa dil temizliği de düzenli olarak yapılmalıdır. Dilin temizlenmesinin hem ağız sağlığı hem de genel sağlık bakımından büyük bir önem taşıdığını unutmamak gerekir.
Bu işlemin nasıl ve ne sıklıkla yapılması gerektiğini, genel sağlık ile dil temizliğinin arasındaki ilişkiyi ve merak edilen diğer tüm konuları ele alacağız. Ancak öncesinde dil temizliğinin neden bu kadar önemli olduğu konusundan başlayalım.
Dil Temizliği Neden Önemlidir?
Diş yüzeyinde ya da ağızda herhangi bir yerde biriken yiyecek artıkları zamanla bakteri oluşumuna yol açar. Ağız içerisinde nemli bir bölge olduğundan gıda artıklarının bakteri oluşumuna neden olma süresi oldukça kısadır. Aynı zamanda dil yüzeyinde ölü hücreler de birikir ve dilin temizlenmesi ağızdaki bu ölü hücrelerin de temizlenmesi anlamına gelir. Ölü hücreler ve bakteriler zamanla plak oluşumuna da yol açıyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi plaklar da diş çürüklerinin temel nedenlerinden biridir. Yalnızca dişte çürümeye değil diş eti hastalıklarına da neden olabiliyor. Dolayısıyla sadece dişleri ve diş etlerini korumak bile dil temizliği yapılmasının nedenleri arasındadır. Dil temizliğinin ihmal edilmesi ağızda kötü koku oluşmasına sebebiyet verir. Bu kötü kokunun temel nedeni ise bakterilerdir.
Bununla birlikte dil yüzeyinde bakterilerin ve plakların birikmesinin tat alma duyusunu da olumsuz etkilediğini belirtmeliyiz. Dilin temizlenmesi ve bunun bir alışkanlık haline getirilmesi ise tat alma duyusunun da daha iyi çalışmasını beraberinde getirecektir. Son olarak dil temizliğinin ağızdaki bakterileri yok etmesi nedeniyle diş etlerinde iltihaplanma olma olasılığını azalttığını da aktaralım.
Dil Temizliği Nasıl Yapılır?
Öncelikle dil temizliği yapmanın son derece kolay ve zahmetsiz bir işlem olduğunu belirtelim. Sabahları ve akşamları dişlerinizi fırçalama rutininize kolaylıkla dil temizliğini de dahil edebilirsiniz. Dil temizliğinin doğru şekilde yapılmasının birkaç farklı yolu bulunuyor. Bu yolları hemen sizlere aktarıyoruz:
Dil Temizleyici Kullanmak
Dil temizliğinin hızlı ve kolay bir şekilde yapılması için özel olarak tasarlanan dil temizleyicileri kullanabilirsiniz. Bu ürünler dilin yüzey kısmını gayet nazik bir şekilde sıyırıyor ve böylelikle bakterilerin, plakların temizlenmesini sağlıyor. Ürünler çoğunlukla sert plastik materyallerden üretiliyor. Bu sayede uzun süre sorunsuz biçimde dil temizliğinde kullanılabiliyor. Bu aparatlarla dilin ulaşılabilen en arka yüzeyinden başlamak kaydıyla ön yüzeyine doğru hafifçe bastırarak sıyırma hareketi yapılabilir.
Diş Fırçasıyla Dilin Temizlenmesi
Tercih edebileceğiniz yöntemlerden biri de diş fırçanızı kullanarak dilinizi temizlemenizdir. Diş fırçalarının kıllı olan kısmını kullanabilirsiniz. Bazı diş fırçası modellerinin arka kısmında dilin temizlenmesi için tasarlanan pütürlü bir alan vardır. Bu kısmı kullanarak da diş fırçalamanın ardından dilinizin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Gargara Yapmak
Herhangi bir nedenle dilinizi sıyırma ya da fırçalama hareketi ile temizleyemiyorsanız antibakteriyel özellikte olan gargara çeşitlerini kullanabilirsiniz. Günde 1 kez gargara ile ağız içerisinin tamamının temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede dil de dahil tüm ağızda etkin bir hijyen sağlamış olacaksınız.
Dil Temizliği Sıklığı Ne Olmalı?
Dilin yüzeyine yapılan temizlik işleminin günde 1 ya da 2 kez tekrarlanması önerilir. Diş fırçalama rutinine dahil edilmesi daha kolay olduğundan dişler fırçalandıktan hemen sonra dil temizliği yapılabilir. Ancak ağızda kötü koku sorunu olanlar yemeklerden sonra dilini temizlemeyi seçebilir.
Dil Temizliği ve Genel Sağlık İlişkisi
Genel sağlık bakımından da dil temizliği işleminin son derece önemli olduğundan söz etmiştik. Ağız içerisinde bakterilerin birikmesi durumunda özellikle diş etleri bundan olumsuz etkilenir. Diş etlerinde meydana gelen iltihaplanmalar da genel sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu konuda bilinmesi gerekenleri hemen sizlere aktaralım!
Kalp Sağlığı
Ağızda biriken bakterilerin kana karışması riski vardır. Kana karışması ise doğrudan kalp sağlığına zarar verir. Bu bakterilerin temizlenmesi için mutlaka dilin de temizlenmesi gereklidir.
Sindirim Sistemi Sağlığı
Bildiğiniz gibi sindirim aslında ağızda başlar. Dil de sindirimin başlangıç noktalarından biridir ve bu nedenle dil yüzeyinde bakteri ve plak birikiminin olmaması gerekir. Böylelikle sindirim ile mide sorunlarının önlenmesi mümkün olabilir.
Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sisteminin güçlü kalması için iyi bir ağız hijyeninin sağlanması gerekir. Dolayısıyla dilin temizlenmesiyle birlikte dişlerin de düzenli fırçalanması son derece önemlidir.
Dil Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel olarak dil temizliği yapanların dikkat etmesi gerekenler şöyledir:
Dilinizi nazik hareketler ile temizlemelisiniz. Dil temizleyicinin ya da diş fırçasının dile çok baskı uygulayarak bastırılması doğru değildir.
Dil yüzeyinin sadece orta kısmı değil tüm yüzey alanları temizlenmelidir. Özellikle dilin arka bölümünün bakteriler çok daha fazla birikir. Bu nedenle bu alanın düzgün şekilde temizlenmesi önemlidir.
Dil temizliğinin her gün mutlaka yapılması gereklidir. Bunun bir rutin haline dönüştürülmesi büyük bir önem taşır.
Dil Temizliği Hakkında Yanlış Bilinenler
Yanlış: Diş fırçalamak yeterlidir.
Doğru: Etkin ve hijyenik bir temizlik için diş fırçalamak yeterli değildir ve mutlaka dil temizliği de yapılmalıdır.
Yanlış: Dil temizliği zordur ve acı verir.
Doğru: Dil temizliğinin acı vermesi mümkün değildir. Doğru teknikle yapılması durumunda asla acı vermez ve zor bir işlem değildir.
Yanlış: Dilin haftada bir temizlenmesi yeterlidir.
Doğru: Dilin her gün ve günde 2 defa temizlenmesi önerilir. Haftada bir kez temizlenmesi, etkin bir ağız hijyeni bakımından yetersiz kalacaktır.
Dil Temizliği Alışkanlığı Kazanmanın Yolları
Uzun yıllardır dil temizliği yapmıyor olabilirsiniz. Bu durum geç kaldığınız anlamına gelmez. Hemen bugün de ağız temizliği rutininize dahil edebilirsiniz. Bu alışkanlığı kazanmanın yollarına hemen göz atmanızı öneririz.
Diş fırçalama rutinine ekleyin! En kolay yol günlük diş fırçalama rutininize dil temizlinin de eklenmesidir. Bu sayede dilin temizlenmesi için ekstra bir zamanlama yapmanız gerekmeyecek ve kolaylıkla rutininize eklemeniz de mümkün olacaktır.
Dil temizlemek için kullandığınız aparatı görünen bir yere koyabilirsiniz. Bu sayede gözünüze çarpacak be dilinizi temizlemeniz gerektiğini hatırlayacaksınız.
Dil Temizliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Çok sayıda kişinin dil temizliği hakkında sıklıkla merak ettiği soruları, yanıtları ile birlikte sizlere aktaralım.
Günde kaç kez dil temizliğinin yapılması gerekir?
Günde 2 defa yapılması tavsiye edilir. Ancak sadece günde bir defa yapmayı düşünenler sabah saatlerini tercih etmelidir. Gece boyunca ağız içerisinde biriken bakteriler dil yüzeyinde de birikebiliyor.
Dil temizleyicinin kullanılması şart mı?
Hayır, diş fırçasıyla da dilin etkin bir şekilde temizlenmesi mümkündür. Mutlaka bunun için tasarlanan bir aparat kullanılması zorunluluğu yok.
Dil temizlemek dile zarar verir mi?
Hayır, aksine dil ve ağız sağlığı için faydalıdır. Dil temizliğinin dile ya da tat alma duyusuna bi zararı olmaz.